SafeLab

Συμβουλές προς τους Γονείς Μικρών Παιδιών για Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου (No2)

Δεν υπάρχουν σχόλια



Σώστε σελίδες ως δημοφιλέστερες
Τα μικρά παιδιά πρέπει να εισέρχονται σε ιστοσελίδες μέσα από την λίστα των αγαπημένων τους ιστοσελίδων και όχι δακτυλογραφώντας την διεύθυνση της σελίδας. Χρησιμοποιώντας την λίστα αυτή αποφεύγονται λάθη στην δακτυλογράφηση που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα και προβληματικά αποτελέσματα.


Δώστε σημασία στην διαφήμιση
Ακόμα κι αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για τηλεοπτικές σειρές, αστέρες, παιχνίδια δώστε σημασία στις εμπορικές προσφορές με διαφημίσεις. Για την δημιουργία μιας θετικής λίστας ιστοσελίδων, επιλέξτε ιστοσελίδες που δεν συνδέονται με διαφημίσεις.

Θέστε λογικούς κανόνες μαζί με το παιδί σας αναφορικά με την χρήση του Διαδικτύου
Σημαντικά θέματα που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μέσα στους κανόνες είναι για παράδειγμα η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων, συμπεριφορά στο Διαδίκτυο και ποιες δραστηριότητες είναι αποδεκτές στην οικογένειά σας και ποιες δεν είναι. Να έχετε υπόψη ότι οι κανόνες λειτουργούν μόνο όταν τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται και τους αποδέχονται.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων
Εξηγήστε τους κινδύνους προώθησης προσωπικών στοιχείων στο παιδί σας. Πολλές ιστοσελίδες ζητούν προσωπικά δεδομένα για εξασφάλιση πρόσβασης στο περιεχόμενο. Ένας απλός κανόνας είναι το παιδί σας να μην δίνει ονόματα, διεύθυνση, τηλέφωνα και φωτογραφίες της οικογένειας σας εκτός κι αν έχετε δώσει την συγκατάθεση σας.

 Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακολουθεί την αρχή του netiquette
Netiquette σημαίνει η χρήση ανεπίσημων κανόνων συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο. Πολύ απλά πέστε: πράγματα που επιτρέπονται στην πραγματική ζωή επιτρέπονται και στο Διαδίκτυο. Πράγματα τα οποία απαγορεύονται στην πραγματική ζωή απαγορεύονται και στο Διαδίκτυο.
Δείξτε στο παιδί σας πώς να εκτιμά τους άλλους και την ιδιοκτησία τους. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι οι κανόνες αποδεκτής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν λόγω του ότι είναι το Διαδίκτυο.

Συζητήστε με το παιδί σας την αληθοφάνεια του περιεχομένου του Διαδικτύου
Μάθετε στο παιδί σας πως ότι βρίσκουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθές. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ρωτάει όταν δεν είναι σίγουρο για κάτι. Επίσης, δείξτε του πώς να ελέγχει την ακρίβεια ενός περιεχομένου συγκρίνοντάς το με άλλες πηγές.

Ελέγξτε λογισμικά φιλτραρίσματος, μπλοκαρίσματος και αξιολογήσεις
Υπάρχουν διάφορα λογισμικά φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος τα οποία θα σας βοηθήσουν να μπλοκάρετε σελίδες τις οποίες θεωρείτε ανάρμοστες για το παιδί σας. 
Σας συνιστούμε να έρθετε σε επαφή με εμάς για να σας εξηγήσουμε πλήρως την λειτουργία των προγραμμάτων αυτών και να αναλάβουμε υπεύθυνα την εγκατάσταση τους όπως και την λειτουργία τους.
Κατά πόσον είναι πρέπων να χρησιμοποιείτε αυτά τα προγράμματα είναι προσωπική σας υπόθεση. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοια προγράμματα, σας συστήνουμε να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί το θεωρείτε αναγκαίο. Τα προγράμματα φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος δεν αντικαθιστούν την κριτική σκέψη.

Μην ξεχνάτε: Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες του Διαδικτύου ξεπερνούν τους κινδύνους. Το Διαδίκτυο είναι μια εξαιρετική πηγή γνώσεων και αναψυχής για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό και να εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο κατά ένα τρόπο ολοκληρωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.