SafeLab

Κοινωνικά Δίκτυα: Προσοχή στις παγίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια
Κοινωνικά Δίκτυα: Προσοχή στις παγίδες 

Fb Group
E-mail : safelab.pc@gmail.com


Facebook!!.... Ίσως το καλύτερο μέσο για να επικοινωνήσεις με φίλους σου που έχεις να δεις χρόνια! Για όσους δεν ξέρετε το Facebook είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο μπορεί κάποιος να ανταλλάξει μηνύματα με τους φίλους του, να υπάρξουν ομάδες συζητήσεων, παιχνίδια και ένα σωρό άλλες εφαρμογές. Η χρήση όμως ενός τέτοιου δικτύου εμπεριέχει πολλές παγίδες!

    Πρώτη παγίδα: Κλοπή Προσωπικών δεδομένων ή Παραβίαση της Ιδιωτικής μας ζωής

    Γνωρίζεται πως όταν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο Facebook εξ ορισμού όλοι οι χρήστες του Facebook έχουν πρόσβαση σε ότι πληροφορίες, δεδομένα ανεβάσουμε πάνω στο λογαριασμό μας; Μήπως γνωρίζετε για ποιον αριθμό μιλάμε? ... οι χρήστες του Facebook ξεπερνούν τα 1,19 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι αν εξαιρέσουμε τους φίλους σας εκατομμύρια άσχετα άτομα με εσάς μπορούν αν το θελήσουν να εισβάλουν στον λογαριασμό σας, να πάρουν τις φωτογραφίες σας και να τις χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν αυτοί... Μπορούν επίσης να δουν πληροφορίες όπως για παράδειγμα το πού μένετε, πόσο χρονών είστε και τι κάνετε ανά πάσα στιγμή ... δεν σας τρομάζει αυτό?

    Σκεφτείτε το διαφορετικά... Αν έρθει ένας άγνωστος στο δρόμο και σας ζητήσει να του δώσετε μια φωτογραφία σας ή σας ρωτήσει να του πείτε πού μένετε θα του πείτε? Με την ίδια λογική δεν τα το κάνατε ούτε στο Facebook.



    Τώρα για να δούμε ποιους θεωρούμε ηλεκτρονικούς μας φίλους... Κάντε λίγα μαθηματικά και σκεφτείτε πόσους φίλους έχετε στην πραγματική σας ζωή και πόσους φίλους έχετε στο Facebook! Σίγουρα ο αριθμός δεν είναι καθόλου ο ίδιος. Πολλής κόσμος έχει την τάση να κάνει add στο προφίλ του άτομα τα οποία αν τα συναντούσε στον δρόμο το πιο πιθανό ούτε γεια δεν θα τους έλεγε! Μην κάνετε φίλους σας οποιονδήποτε σας κάνει “friend request” («αίτημα φιλίας»). Από την στιγμή που τον κάνετε φίλο σας αυτόματα έχει πρόσβαση στο προφίλ σας. Οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων δεν αλλάζουν επειδή αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να προσθέστε στην λίστα των φίλων σας όλο τον κόσμο που σας το ζητά, προσπαθήστε να μην ανεβάζετε πολύ προσωπικές φωτογραφίες και να μην γράφετε πολύ προσωπικά στοιχεία για σας. Πότε δεν ξέρετε αν κάποιος από τους «φίλους» σας, χρησιμοποιήσει κάποια φωτογραφία σας ή βίντεο, εναντίον σας με σκοπό να σας απομονώσει ή να σας βλάψει.

    Δεύτερη παγίδα: Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullyiong)

    Διαδικτυακός Εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός ο οποίος συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου. Περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο άτομο με σκοπό να το απομονώσει ή να το βλάψει. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο.

    Π.χ.
      Αν κάποιος επανειλημμένα γράφει κάτι προσβλητικό για εσάς είναι εκφοβισμός.
      Αν κάποιος έχει ανεβάσει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία σας η οποία σας κάνει να νιώθετε άβολα και παρόλο που του το ζητήσατε δεν το κατεβάζει είναι εκφοβισμός

    Αν δεχτείτε οποιονδήποτε είδος εκφοβισμού/παρενόχληση:

      1. Εμπιστευτείτε το αμέσως σε κάποιον ενήλικα (γονιός, καθηγητής, φίλος)
      2. Σταματήστε αμέσως την επικοινωνία με τον θύτη. Έχετε την δυνατότητα να φιλτράρετε ή να μπλοκάρετε τα μηνύματα από άτομα που σας παρενοχλούν
      3.Αν χρειαστεί καταγγείλετε το περιστατικό στην Αστυνομία ή σε κάποια από τις Γραμμές Βοήθειας (CyberEthics Helpline 70000116).

    Τρίτη Παγίδα: Αποπλάνηση

    Αποπλάνηση συμβαίνει συνήθως όταν κάνουμε chat. Κακόβουλοι άγνωστοι προσπαθούν να μας αποπλανήσουν για να συναντηθούμε μαζί τους σε πραγματικό χώρο με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στην Κύπρο, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων το 2004 είχαμε 11 υποθέσεις, το 2005 είχαμε 19 υποθέσεις και το 2006 22 υποθέσεις. Μάλιστα φαίνεται ότι τα αγόρια πιο εύκολα αποδέχονται τέτοιους είδους συναντήσεις.

    Για τον λόγο αυτό:
    • Μην ανεβάζετε πολύ προσωπικά σας στοιχεία στο facebook που να διευκολύνουν τον εντοπισμό: Τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες που να φαίνετε το σπίτι μας, το σχολείο τα μέρη όπου συχνάζουμε.
    • Μην δεχτείτε ποτέ να συναντήσετε κάποιο ξένο τον οποίον γνωρίσατε στο facebook. Δεν ξέρετε ποιος κρύβετε πίσω από την μάσκα του Διαδικτύου. Μπορεί να μην είναι αυτός που λέει.
    • Σταματήστε αμέσως άβολες συζητήσεις και αποθηκεύουμε αντίγραφα της συνομιλίας
    • Αν κάτι σας προκαλέσει ανησυχία, θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύσουν αντίγραφα της συνομιλίας, να εγκαταλείψετε την συνομιλία και να το πείτε σε κάποιο ενήλικα.

    Τέταρτη παγίδα: Μονιμότητα του Διαδικτύου

    Προσπάθησε κανείς να διαγράψει τον λογαριασμό του από το Facebook; .... Δεν θα τα καταφέρει!

    Ξέρετε ότι όταν κάποιος θέλει να εγκαταλείψει το Facebook δεν μπορεί να αποσύρει πλήρως το προφίλ του; Υπάρχει η δυνατότητα ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ του προφίλ το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα σας παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα υπάρχουν όμως στους web servers του Facebook. Αυτό δεν είναι ίδιο με την διαγραφή. Αυτό σημαίνει ότι αυτά θα σας ακολουθούν για μια ζωή. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος, πότε και πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σας δεδομένα.

    Εάν θέλουμε λοιπόν να εγκαταλείψουμε το facebook:
      1. Διαγράψτε όσα πιο πολλά στοιχεία
      2. Aντικαταστήστε τα υπόλοιπα
      3. Απενεργοποιήστε τα δεδομένα σας 
       
      Πηγή: http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_facebook.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.